Pe langa fructele delicioase, diverse legume sunt extrem de utile într-o dieta. Legumele au un efect puternic antioxidant, reprezentand probabil cel mai important aliment, dacă luăm în considerare acest punct de vedere. Acestea sunt bogate in fibre şi au un rol important în curăţarea resturilor de la nivelul tractului intestinal, după digestie.
Conţinutul lor bogat în clorofilă furnizeaza organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizeaza toxinele si curata fluidele vitale din organism. Legume merg bine cu carne şi paste făinoase.
Cruciferele
Acest grup include varza, conopida, broccoli, varză şi Bruxelles. Ele au un puternic efect protector asupra mucoaselor, mai ales pe sistemul digestiv si respirator. Ele sunt tutorii reali ale acestor organe impotriva cancerului, ulcerului sau diferite infecţii.
Bogate in substante nutritive antioxidante, cum ar fi betacaroten, vitamina C sau seleni, cruciferele protejeaza organismul de toate toxinele absorbite .
Este interesant de mentionat ca aceste legume au fost întotdeauna foarte importante in alimentatia traditionala din Orientul Îndepărtat, în special în bucătăria tradiţională chineză.
Radacini
Radacinoasele sunt bogate in minerale si pline de energie de stabilizare .
Multe dintre ele, cum ar fi usturoiul si brusturul, au importante proprietăţi curative. Hreanul, un condiment traditional folosit foarte mult în Europa şi Asia, de asemenea, stimuleaza ficatul si vezica biliară, care are un rol important în a avea grija de grăsimi animale şi proteine.
Hreanul a fost întotdeauna remarcabil pentru proprietatile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că Confucius l-a folosit la fiecare masa.
Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar usturoiul este cel mai probabil mai presus de toate, el a fost folosit de mii de ani peste tot în lume, nu numai pentru efectele sale de gătit care au fost foarte apreciate, dar mai ales pentru efectele sale curative bine cunoscute. S-a observat că usturoiul are urmatoarele proprietati: inhiba tumorile, face mai buna activitatea globulelor albe, creşte producţia de anticorpi, distruge ciuperca cum ar fi Candida. Usturoiul nu este numai cel mai puternic intaritor natural al sistemului imunitar, de asemenea, este apreciat ca un puternic tonifiant sexual, motiv pentru care este interzis în multe manastiri asiatice.
Legume cu frunze verzi
Frunzele verzi conţin o mulţime de clorofilă, unul dintre cele mai bune substante de curăţare şi detoxifiere existente astăzi. Consumul de legume cu frunze verzi ajută eliminarea mirosului neplăcut al organismului, prin neutralizarea acidităţii . Coriandru proaspăt este probabil cel mai eficient. Datorită clorofilei, frunzele verzi au capacitatea de a transforma energia solară în materiale vegetale şi această energie solara este eliberata in corpul nostru atunci când asimilam legumele verzi.