Proprietati si beneficii de sanatate ale papadiei
Din punct de vedere farmaceutic, papadia are multe calitati: coagulant, coleretic, alcalin, laxativ, diuretic şi astringent. Rădăcina conţine un compus amar - taraxacina - şi steroli, vitaminele B1, C şi D, inulină, tanin . Cu o cantitate mare de fibre vegetale, papadia împiedică asimilarea nedorita de glucoză . Potasiu conţinut este responsabil pentru actiune diuretica. Papadia conţine, de asemenea substanţe curative, care sunt foarte importante pentru tratarea tulburărilor metabolismului.
Substanţele conţinute de papadie stimuleaza activitatea stomacului, precum şi a ficatului si bilei, cauzand o diureza mare şi ajuta organismul pentru a elimina, prin urina, produsele toxice ale metabolismului. Papadia poate fi folosita cu succes în cazurile de gastrită hipoacide, dispepsie, dischinezie biliară şi pentru prevenirea formării de calculi renali. Efectul diuretic, de asemenea, ajuta la eliminarea calculilor renali. Prin diureza pe care o provoacă, păpădia elimină toxinele şi ajută indirect la tratarea eczemelor si a altor boli de piele.
Datorită vitaminelor conţinute A şi C, păpădia este, de asemenea cunoscut ca un antioxidant şi agent anti-cancerigen.
Uz extern:
Cataracta: 10g de frunze, radacini, flori şi codiţe trebuie să fie fierte în 3 / 4 litru de apa timp de 20 de minute. Amestecul proaspat este apoi folosit pentru a spala zona din jurul ochilor 4 sau 5 ori pe zi.
Pentru parul gras , reţeta următoare pot fi aplicata: frunze proaspete şi de papadie trebuie să fie aplicate pe parul uscat si lasate acolo peste noapte. În dimineaţa următoare, părul trebuie să fie spălat cu şampon.
Pentru pistrui , este recomandat să folosiţi suc de papadie sau o lotiune : 15g de flori proaspete şi frunze, fierte timp de 10 minute în 1 / 2 litru de apa.