Beneficiile secarei

Secara, o plantă care aparţine grupului de cereale, poate fi găsita în două varietăţi: secară de vară şi de iarnă . Secara este bine dezvoltată în zonele cu un climat racoros si uscat. Este folosita în patiserie şi in industria alcoolului. Secara de iarnă este folosita ca îngrăşământ.


Proprietăţi şi beneficii

Secara are în compoziţia sa apă, proteine, lipide, carbohidrati, substanţe minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, crom, fosfor, iod, bor), vitamine (B1, B2, B3 , B5, B6, B8, B9) şi aminoacizi. Aceste elemente fac secara indispensabila pentru o alimentatie echilibrata.

Tratamente

Acţionează ca un purificator al sângelui si prevenirea rigiditatii arteriale. Este folosita ca un hemostatic uterin. Alcaloizii din compoziţia ei determina stimularea fibrelor musculare netede. Acesta previne scleroza.

Seminte de secara sunt energizante, mineralizante, emoliente, laxative şi sedative. Secara verde sau seminţele încolţite preven scleroza, inclusiv cea cerebrală şi scăderea starii inflamatorii.

Consumul de secară, de asemenea, este recomandat pentru tranzitul intestinal. Este util pentru bufeuri şi scăderea senzaţiei de căldură. Secară vitaminizeaza şi fortifică întregul corp şi calmează colicile.

Alte boli în care este utilizata: abcese, boli vasculare sau boli de inima, arsuri, constipaţie, contuzii şi enterită. Cataplasmele pentru hemoroizi sunt făcute din fasole prajita si seminte de secară. Împotriva viermilor intestinali secara este fiert si apoi o cana din acest ceai este bauta.

Pentru stimularea cresterii parului, se face o infuzie de patlagina, musetel, salvie şi măghiran . Ceaiul obţinut se filtrează apoi şi se adaugă pâine de secară(maruntita), si se amesteca până se obţine o pastă. Se aplica pe parul umed şi se lasa în acest fel timp de 2 ore.

Pentru constipaţie, boli renale si boli de inima si toate celelalte boli interne, este recomandat să se înmugurească seminţele de secară. Când s-au dezvolte un centimetru , acestea se taie, se spală foarte bine şi se zdrobesc în bucăţi mici. Acestea sunt îndulcite prin adăugarea de miere. Se iau două până - patru lingurite de 3 ori pe zi.
LaFemme