Regim pentru hipertensiune arteriala

Photobucket
Dieta DASH


Dieta DASH(Diet Approaches to Stop Hypertension) a fost creata pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ea poate împiedica, de asemenea, tensiunea arterială ridicată în cazul în care oamenii sunt sensibili la acesta stare. Unul dintre obiectivele principale este de a reduce de sodiul (sarea) de admisie. Dieta oferă două niveluri de aportul de sodiu - sub 2400mg si 1500mg.

Dieta DASH este un plan de alimentatie cu o dieta bogata in fructe, legume, produse lactate cu conţinut redus de grăsime sau fara grasimi. De asemenea, include cereale, în special cereale integrale, carne slaba, peşti şi păsări de curte, fructe cu coajă lemnoasă şi fasole. Planul de DASH alimentaţie scade colesterolul şi a face simpla pierdea in greutate. Este un mod sănătos de alimentaţie, conceput pentru a fi destul de flexibil pentru a satisface stilul de viaţă şi de preferinţele alimentare din cei mai mulţi oameni.

Planul de bază este de 2000 calorii pe zi. Acest lucru este permis prin varierea numărului de porţii. Mesele sunt echilibrate in fibre, cu un nivel mediu de proteine şi niveluri mai ridicate de carbohidrati întregi.

Dieta este ridicata în substanţe nutritive esenţiale, calciul, magneziu si potasiu. Calciul, potasiul si magneziul pot ajuta la scaderea presiunii sangelui.

Se sfatuieste limitarea consumului de alcool la maximum 1 litru de bere, sau 250 ml vin,sau 100 ml lichior/zi la barbati si la jumatate din aceste doze pentru femei.

Produse recomandate:

Legume, cereale si produse de panificatie integrale,fructe, carne fara grasimi,alune, seminte, produse lactate degresate,

Alimente de evitat:

Ketchup, snca, slanina, bacon, crenvursti, carnati, salam care contine glutamat monosodic si nitriti, conserve de carne sau semipreparate, branzeturi procesate- branza topita, branza -crema, unt, sare de masa, muraturi, saratele, sticks-uri cu sare, covrigei sarati, popcorn cu sare, chipsuri .


Planul de Succese

NHLBI SUA a sponsorizat aceste studii clinice, precum şi a stabilit că dieta DASH a reuşit sa aduca la normal tensiunea arterială ridicată. De fapt, rezultatele se întâmpla în termen de 2 săptămâni.

Aveti mai jos un exemplu de reteta dietetica  pentru hipertensiune din cartea Dash:

Salata de ton

Photobucket


1 ton in apa scăzut in sodiu

1 ou fiert tare, cuburi

1 / 4 pahar ţelină cuburi

2 linguri de maioneza light

1 cană salata verde

ardei, morcov ras, rosii , varză roşie tocata

Se amestecă împreună tonul, oul, telina si maioneza. Apoi se adauga salata verde si celelalte lugume.
LaFemme