Regim cu fructe
Într-un regim alimentar cu fructe, doar anumite părţi ale plantelor sunt folosite: fructe, nuci, seminţe sau alte materii vegetale care pot fi obţinute fără a afecta plantele. Cu alte cuvinte, fructe (mere, portocale, pere etc) şi " fructe botanice" sau seminţe de reproducere care conţin părţi de plante (fasole, fructe de padure, castraveti, seminţe, nuci, mazăre, dovleac, seminţe, suc de fructe , roşii, şi altele ), pot fi consumate, dar nu morcovi, cartofi sau spanac etc, care necesită distrugerea instalaţiei.
Un adevărat fruitarian consideră că eliminarea unei vegetale din rădăcinile ei (de exemplu un cartof sau o frunză de salată) răneşte planta, care este împotriva conceptul fruitarian de a nu provoca un deces sau rănire cu scopul de a consuma o parte din ea ( roşiile şi avocado sunt considerate fie fructe sau legume, şi, prin urmare sunt excepţii de la această regulă).
Dieta fruitariana poate părea a fi limitată în varietate şi în nutriţie, dar fructele cu coajă lemnoasă de orice tip, oferă o sursă de proteine,cereale şi paste făinoase sunt sugerate pentru un regim alimentar echilibrat. Ouăle pot fi consumate, de asemenea, în cazul în care sunt de la gaini organic crescute.
Factori negativi
O dieta fruitarian este dificil de urmat, şi de cele de lungă durata pot dezvolta probleme de sănătate, cum ar fi:deficit de vitamine B.