Cata cafea bem pe zi?

Photobucket
Cofeina stimulează sistemul nervos central, atenuând oboseala şi creşterea starii de veghe.

Pentru majoritatea oamenilor, dozele moderate de cofeina sunt de 200 - 300 miligrame (mg) sau două - patru cesti de cafea preparată pe zi - nu sunt dăunătoare. Dar unele împrejurări poate justifica limitarea sau chiar eliminarea cofeinei.


Desi consumul moderat de cafeină nu este de natură să dăuneze, prea multa poate afecta considerabil sănătatea dumneavoastră. Mai mult de 500 la 600 mg pe zi, sau aproximativ patru la şapte cesti de cafea - pot provoca:

■Insomnie
■Nervozitate
■Nelinişte
■Iritabilitate
■Greaţă sau alte probleme gastro-intestinale
■Bătăi rapide sau neregulate
■Tremurături musculare
■Dureri de cap
■Anxietate


Unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele. Dacă sunteţi sensibili la efectele de cafeină, doar in cantităţi mici - chiar şi o ceaşcă de cafea sau ceai - apar efecte nedorite, cum ar fi anxietatea, agitaţia, iritabilitatea şi probleme de somn. Deci, oamenii care nu consumă în mod regulat cafeina tind să fie mai sensibili la efectele sale negative. Alţi factori pot include masa corporală, vârsta, fumatul, medicamentele, stresul şi condiţiile de sănătate, cum ar fi tulburările de anxietate. Sexul poate juca chiar un rol: cercetatorii sugerează că bărbaţii sunt mai sensibili la cofeină decât sunt femeile.
LaFemme