Regim alimentar pentru colesterol crescut

Colesterolul este o substanta necesara organismului. Tratamentul colesterolului prea mare se poate face cu ajutorul unei diete echilibrate. Urmand o dieta bazata pe fructe si legume, la care adaugi si peste, iti poti mentine colesterolul la un nivel sanatos.

In mod normal valorile colesterolului sunt cuprinse intre 1,20 - 2,6g/l, dar exista anumite variatii ale acestora in functie de varsta si de sex.

Acizii grasi Omega3 sunt considerati a fi cele mai bune “grasimi”. Si se gasesc in cantitati mari in pestele gras precum somonul sau macroul.

Multa vreme s-a crezut ca ouale, mai ales galbenusul lor, maresc riscul de AVC. Este adevarat ca ele contin colesterol, dar daca sunt consumate in cantitati rezonabile (2-3 pe saptamana), vor creste doar putin cantitatea de lipide din sange. Iar grasimile din ou nu sunt cele mai nocive, deoarece contin putine lipide saturate.

Pestele, carnea de pui fara piele si produsele din grau pot fi incluse in dieta. De asemenea, consuma alimente bogate in fibre cum ar fi: ovazul, portocalele, perele si morcovii. Redu carnea, lactatele si uleiurile de provenienta tropicala, care sunt bogate in grasimi saturate. In schimb axeaza-te pe fructe, legume, fasole, pastai, nuci si masline. Alege alimente bogate in complexul carbohidratilor.

Un alt factor important ce ajuta mult la diminuarea colesterolului este suplimentatia si ma refer aici numai la vitamine. Acestea prin caracterul lor antioxidant (vitamina C si vitamina E) duc la scaderea nivelului colesterolului in sange.

Sunt interzise lactatele nedegresate, carnea prelucrata (sunca, carnati, mezeluri,etc.), fast-food-ul, uleiurile tropicale (de palmier si nuca de cocos), prajiturile.
LaFemme