Dieta Atkins

Photobucket


Dieta Atkins a fost creata in 1972 de Robert Atkins, un medic cardiolog din Statele Unite.

Atkins sustine ca principala cauza a obezitatii este consumul de glucide rafinate (in special zahar, faina, siropuri bogate in fructoza), iar consumul de grasimi saturate nu este atat de periculos pe cat se crede, grasimile trans (provenind din surse precum uleiurile hidrogenate) fiind singurele care trebuie evitate.

Dieta are patru faze:

Faza de inductie.

In aceasta faza, de aproximativ doua saptamani, trebuie limitat numarul de glucide la maxim 20 de grame pe zi. Sunt interzise toate alimentele bogate in carbohidrati: cartofi, paste, paine, prajituri, orez, cereale, fasole uscata, mazarea, fructele dulci si laptele.

Alimentele permise sunt: carnea rosie, pieptul de pui, branzeturile, pestele, ouale, legumele cu un continut glicemic scazut. Telul acestui pas este ca organismul sa se obisnuiasca cu consumul limitat de carbohidrati, astfel se accelereaza ritmul in care se ard grasimile si se stabilizeaza glicemia.

Faza de scadere in greutate

In aceasta etapa incepeti sa scadeti vizibil in greutate. In aceasta perioada se urmareste cresterea cantitatatii de carbohidrati cu cate 5 grame in fiecare saptamana, pana se ajunge la un numar la care procesul de pierdere in greutate stopeaza. Cele 5 grame de carbohidrati se acumuleaza din fructe si legume consumate in stare proaspata, la care se pot adauga treptat seminte si miez de nuca.

Faza de mentinere si prementinere

Deoarece obiectivul de pierdere in greutate a fost atins, de acum nu ramane decat pastrarea greutatii in limitele dorite, iar acest lucru se face urmarind in permanenta cantitatea de carbohidrati ingerata. Daca se ia in greutate, dieta Atkins impune reducerea din nou a gramajului de carbohidrati.

Cat se slabeste cu Atkins? In jur de doua kilograme pe saptamana in functie de greutatea corporala initiala.
LaFemme