O creştere a colesterolului peste limitele normale este cauzată de o alimentaţie bogată în colesterol, dar, de asemenea, din cauza consumului de o mare cantitate de alimente grase.
Există 2 tipuri principale de colesterol din sânge: LDL - colesterolul "rau" si HDL sau colesterolul "bun". HDL protejează vasele de sânge şi inima şi reduce riscul de insuficienţă cardiacă, în timp ce LDL este asociat cu creşterea riscului de a avea o boală de inimă.
Un regim alimentar echilibrat, un consum moderat de grăsimi animale şi mai ales utilizând plante care îmbunătătesc profilul, sunt toate metode pentru a controla nivelul celor două forme de colesterol.
Aici sunt unele produse vegetale naturale, cu efecte benefice asupra nivelului de colesterol:
Rozmarin:
Rozmarinul are un efect antiseptic şi diuretic (stimulează funcţia renală) de acţiune, fiind eficient împotriva pestei. Se calmeaza febra musculară, durerile digestive în indigestiile. Această plantă ajută la îmbunătăţirea respiraţiei, stimulează circulaţia sângelui şi a sistemului nervos. Datorită beneficiilor sale multiple, rozmarinul a fost folosit încă din antichitate, când a fost consumat pentru a uşura durerea în crampele abdominale, fiind un excelent tonic digestiv, favorizând secreţia de bilă şi funcţionarea normală a ficatului. Fiind un antiseptic acesta este folosit cu succes extrem împotriva infecţiilor gastro-intestinale şi crampe. Are efecte excelente in creşterea nivelului de colesterol HDL şi de reducere colesterolului LDL.
Seminţele de in si uleiul din ele conţin acizi graşi omega 3 care protejează inima şi vasele de sânge de la efectele nedorite ale unui nivel mai ridicat de colesterol. Se recomandă să se consume 1-2 linguri de seminţe de in sau o lingurita de ulei din seminţe de in, in fiecare zi, atât timp cât este necesar. De asemenea, este recomandat să consume seminţele treptat, deoarece acestea pot provoca probleme intestinale.
Usturoiul :
Usturoiul este o plantă folosită atât ca un produs alimentar şi ca un condiment. În medicina populară, acesta este considerat un medicament real, datorită conţinutului bogat de vitamine şi substanţe minerale. El are efecte benefice în special de control al colesterolului, în prevenirea bolilor de inimă, bolilor digestive sau pneumopatie. Pe lângă efectele sale împotriva microbilor, se recomandă, de asemenea, împotriva viermilor intestinali.
Ceaiul verde şi negru .:
Aceste ceaiuri conţin combinaţii naturale ale unor principii active, cu un efect protector asupra inimii. Consumand 4-5 pahare de ceai verde sau negru, se va reuşi să se menţină nivelul de colesterol sub control.
Propolis:
Propolisul este cunoscut de milenii. Proprietatile curative ale propolisului sunt în principal datorită compoziţiei sale chimice. Puteţi găsi mai multe microelemente necesare organismului: fier, zinc, cupru, cobalt, calciu, siliciu, strontiu, bariu. Propolisul este cunoscut ca avand efecte antibacteriene, lupatand cu succes împotriva streptococilor, stafilococilor, bacililor. Astfel, o serie de boli infecţioase, cum ar fi gripa sau meningita, sunt tratate eficient cu tinctura de propolis. Propolisul stabilizeaza nivelul colesterolului din sange.