Dieta Okinawa

Photobucket
Dieta Okinawa se bazează pe modelele de alimentatie ale unui grup de locuitori în vârstă din Okinawa, care este o colectie de peste o sută de insule în largul coastei din Japonia. Aceşti oameni sunt raportati de a avea cea mai lungă durata de viaţă şi cea mai buna sănătate.

Studiile arată că cei din Okinawa care mananca o dieta tradiţională nu au creşteri în greutate şi, în plus, ratele lor de boală de inimă sunt 80% mai puţine şi de cancer sunt cu 50% mai putin decat americanii.

Aceasta dieta poate ajuta chiar şi pentru a reduce ridurile, datorită conţinutului ridicat de antioxidanti .

Dieta Okinawa

Planul de dieta se bazează pe patru grupe de alimente care sunt clasificate în funcţie de densitatea lor calorica:

■ceai verde şi sparanghelul
■peşte şi orez brun
■carne slabă roşie
■alimente prăjite şi deserturi

Conceptul de plan de dieta este privit la limitarea aportului caloric prin accentuarea unui volum mare, de înaltă caliate si cu o densitate calorica scazuta iar alimentele uşoare vor constitui majoritatea dietei.

Este important să se limiteze tendinţa de a mânca prea mult . Unul dintre principiile majore ale abordării Okinawa este de a mânca numai până cand esti 80% plin. Dacă după 10-20 de minute simţiţi în continuare foame este acceptabil să se mănânce produsele alimentare recomandate, dacă doriţi.

Cei din Okinawa mânca, în medie, 1500 de calorii pe zi, mai putin decat alte grupuri sociale, cu toate acestea, dieta nu este pur şi simplu despre restricţia de calorii, dar, de asemenea, pune accent pe selecţia de alimente foarte nutritive. Alimentele recomandate sunt reduse in calorii, dar bogate in arome si nutrienti. Glucidele sunt incluse şi acestea susţin energia şi ajuta sa pastreze senzaţia de pletitudine până la următoarea masă.

Restricţia caloriilor este o cheie majoră in creşterea longevităţii iar autorii precizează că acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie sa se tina foame.

Alimente recomandate

Supe înainte de fiecare masă, astfel încât reduce tendinţa de a mânca prea mult.

Cartofii dulci sunt un aliment de bază şi sunt recomandati pentru conţinutul lor ridicat de antioxidanti.

Alte alimente care sunt deosebit de recomandate includ legumele verzi, alge marine, tofu, peşte, orez brun , ananas , ciuperci, varza si ceai verde.

Exemplu de Dieta

Mic dejun

Clatite cu afine
Ceai verde

Gustare

Măr

Prânz

tofu la cuptor
Sparanghel aburit
Salata verde
Cartof copt

Gustare

Cruditati

Cină

Supa miso
Creveţi şi broccoli
LaFemme