Regim alimentar in gastrita

Photobucket


Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate declansa din senin o criza de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada alimentele cu gust mai bland, echilibrat.

In general pentru gastrita cronica se recomanda un regim usor, excluzand alimentele iritante. In plus, bolnavii de gastrita sunt sfatuiti sa evite pranzurile abundente, prin fragmentarea alimentatiei.

Alimentele permise:

- supa de carne, borsurile, supa crema;
- carnea de vita, pasare, vitel, doar fiarta;
- pestele slab, fiert, fript sau copt ;
- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
- iaurtul, laptele acidulat, chefirul, branza de vaci;
- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supa crema de legume;
- fructe sub forma de compoturi neindulcite, sucuri de fructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dar trebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;


Alcoolul si tutunul sunt interzise, iar aspirina si medicamentele antiinflamatorii trebuie evitate.

Mai trebuie evitate:

-zaharul si dulciurile concentratesumul alimentelor prea fierbinti sau prea reci,
-consumul alimentelor prea fierbinti sau prea reci,
-smantana si lapte gras,branza telemea sau sarata,
-oua prajite,omlete,oua fierte tari,
-mezeluri grase si condimentate,
-alimente prajite in grasime,slanina
-piper,mustar,ardei iute,usturoi
LaFemme