Metoda Montignac este împărţita în două faze.
Etapa I: pierderea in greutate
Aceasta faza variază în funcţie de excesul de greutate care urmeaza a fi pierdut. În afară de alegerea grăsimilor şi proteinelor cu înţelepciune, această fază constă în principal de a manca carbohidrati şi anume cele cu index glicemic clasat de la 35 sau mai mici. Scopul este de a mânca mesele care nu provoacă creşteri ale nivelului de zahăr din sânge. Alegerea noastra alimentara cu înţelepciune activeaza procedee care elimina grăsimile stocate (lipoliza), prin arderea lor ca plus de energie (termogeneza).
Faza II: faza de stabilizare şi de prevenire.
Hidrati de carbon trebuie să fie întotdeauna alesi in functie de indicele glicemic. În această fază, domeniul de a alege din este mai larg decât în faza I. Putem chiar spori capacitatea noastră de a alege, prin aplicarea unui nou concept, rezultatul glicemic (sinteză între indicele glicemic şi conţinutul pur de carbohidraţi), precum şi nivelul zahărului din sânge care rezultă din mese. În aceste condiþii, putem mânca orice carbohidrat ne dorim, chiar şi cei cu indici glicemici mari.
Michel Montignac a fost primul (începând din anii 1990) care propune utilizarea de indici glicemici pentru a preveni şi reduce obezitatea. Mulţi alţi experţi de sănătate au urmat în curând. Metoda Montignac este acum parte dintr-o scoala internationala de gândire de către oamenii de ştiinţă din întreaga lume. dintre care, omul de ştiinţă de prestigiu australian, profesorul J. Brand-Miller şi epidemiologul bine-cunoscut american, Walter Willett.
Datorită rezultatelor sale excelente şi efectele secundare favorabile- aşa cum este arătat prin studii ştiinţifice- Metoda Montignac s-a dovedit a fi o contribuţie inovatoare şi extrem de valoroasa pentru rezolvarea problemelor de greutate de control.