Apa si ceaiul sunt principalii reprezentanti ai lichidelor care mentin silueta. Toate vietatile necesita o cantitate suficienta de apa pentru a supravietui si pentru a mentine in echilibru toate procesele vitale.
Asadar, chiar daca suntem intr-o dieta sau nu, este intotdeauna foarte important sa consumam apa suficienta pentru a evita deshidratarea. Daca aportul de apa este prea mic atunci abilitatea de a transporta nutrientii este compromisa, fapt ce se va resimti rapid la nivel muscular.
Apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (cu cat organismul contine mai multe toxine, cu atat se pierde mai greu excesul ponderal);
Indiferent de starea de sanatate si de forma fizica in care ne aflam, zaharul este daunator. Consumat in ciocolata sau in prajituri, in bomboane sau in sucuri dulci, zaharul este format din glucoza si fructoza care se absorb instantaneu si duc la cresterea glicemiei si la eliberarea de insulina in exces.
Nucile, semintele, migdalele pot fi consumate cu moderatie in forma lor organica, neprajite si nesarate.
Uleiurile care sunt permise sunt cele vegetale nerafinate: de masline, de struguri sau de porumb.
Condimentele ar trebui restrictionate la sare de mare, otet de orez sau de mere si toate plantele aromate: busuioc, seminte de mustar sau susan, coriandru, oregano etc.
Produsele de panificatie de tip paste, fidea, paine albe, foetaj etc. vor fi consumate foarte rar.
Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare.
Ca si surse de grasimi sanatoase la indemana tuturor pot fi mentionate nucile, migdalele, pestele, uleiul de masline sau din samburi de struguri, etc. Atunci cand iti planifici meniul saptamanal, nu uita sa iei in calcul si pestele. Acesta este un aliment miraculos, de mare varietate ca gust si textura, bogat in proteine de calitate biologica superioara, vitamine liposolubile (vitaminele A si D), minerale si mai ales sarac in grasimi saturate si colesterol.